Alla produkter

Gaffeltruck

Begreppet gaffeltruck hör till kategorin Industritruckar och är avsedd som transporthjälpmedel för lastpallar. Gaffeltrucken har fått sitt namn från de två gafflar som kallas "gafflar". Naturligtvis är det inte bara möjligt att transportera pallar, utan även lådor och till och med stockar. De har en drivkraft och styrs av människor.

Innan en gaffeltruck tas i bruk är det obligatoriskt att ge instruktioner om användning och säkerhet. Den person som ansvarar för gaffeltrucken måste också ha ett truckkort. Om gaffeltrucken används i vägtrafik måste även reglerna i vägtrafikförordningen följas.

De två gafflarna (även kallade pinnar), som vanligtvis kan flyttas uppåt med hjälp av hydraulik, tar upp godset (gaffel). Den andra viktiga delen är lyftanordningen eller lyftmasten. Gaffeltruckens lyftkapacitet varierar beroende på storlek och vikt. En gaffeltruck kan drivas med flytande gas, diesel, naturgas eller elmotor. Den elektriska versionen är särskilt lämplig för slutna utrymmen, t.ex. lagerlokaler, eftersom den undviker förorenande utsläpp. Det hydrauliska systemet gör det möjligt att tippa, lyfta och i viss mån styra (för lastbilar med förbränningsmotor). För att upprätthålla en liten vändcirkel har gaffeltruckar en stor styrvinkel (bakre styrning).

En gaffeltruck kan ha tre eller fyra hjul, det enda hjulet på en trehjulig truck är baktill och hjulen på en fyrhjulig truck är kopplade till en svängande axel. Axeln är kopplad till lastbilen och kan därför bibehålla manövrerbarheten. Fordonet med fyra hjul har högre stabilitet, eftersom risken för att tippa över är mindre än för lastbilen med tre hjul. Axelfjädring ökar lastbilarnas säkerhet (vibrationsdämpare kan även monteras på fyrhjuliga lastbilar). Den vanligaste lyftkapaciteten är åtta ton och upp till en höjd av sex meter (lyfthöjd). Det är dock möjligt att köpa gaffeltruckar med högre lyftramar (upp till 12 m).