+++ Fira 15 år av TOPREGAL med oss - i april: 15% extra rabatt - upp till 58% besparingar möjliga! +++

Alla produkter
12.10.2023

Grunderna för lagringssäkerhet

Man kan inte göra en omelett utan att knäcka ägg - som man brukar säga. Inom lagerlogistiken är det dock mer korrekt att säga att där det finns förvaring finns det rörelse. Lagring, hantering och plockning av varor med truckar, transportband och lastbilar - allt detta sker snabbt och i bästa fall smidigt. Men dessa processer innebär många faror i vardagen och kan bli en säkerhetsrisk. Jürgen Effner är VD för TOPREGAL GmbH, som har specialiserat sig på att optimera dessa processer med sitt utbud av hyll- och driftteknik samt transport- och lyftutrustning. Han ger tips om hur man kan arbeta effektivt och framför allt säkert även i stora lager och med hög personalfrekvens.

Identifiera faror, regler och förbud

Vid uppbyggnad och utbyggnad av ett lager måste tydliga bestämmelser följas. Till exempel direktiv 92/58/EEG, som handlar om säkerhets- och hälsoskyltar på arbetsplatsen. Det föreskriver att lastskyltar för hyllor måste installeras och att information om brandskydd, utrymningsvägar, förbud, order och varningar måste placeras på en väl synlig plats. Dessa skyltar måste också uppfylla vissa krav, till exempel vara slag- och reptåliga. Farliga ämnen måste också identifieras och vägar markeras på golvet. "Dessutom är det viktigt att definiera en uppsättning regler för alla processer på lagret och att arbeta enligt dem. På så sätt blir åtgärder och processer begripliga och förutsägbara för alla inblandade och inget glöms bort. Även rutinarbete ökar säkerheten enormt", säger Effner.

Håll växlingsområdena rymliga

Ekonomiskt genomtänkta och teoretiskt planerade förråd och hallar bör utnyttjas så mycket som möjligt. "Det finns naturligtvis tydliga specifikationer för gångbredder och avstånd. Men dessa är ibland mycket smala. Särskilt om det förekommer mycket manövrering eller lagring på hög höjd", vet Effner och förklarar: "Dessutom rekommenderar jag alltid att man behåller en öppen yta som är tillgänglig för godshantering, särskild eller tillfällig lagring eller liknande." Det som fortfarande fungerar i teorin med noggrann planering utgör ofta stora säkerhetsrisker i det praktiska vardagsarbetet. Även utbildade förare behöver ett visst rangeringsavstånd mellan ställningarna. "Här rekommenderar jag att man lägger in en extra buffert, som är mellan 1,5 och 5 meter beroende på industritruck och hyllsystem", säger Effner. I den hektiska vardagen behövs dessutom ofta mer utrymme för tidseffektiva varutransporter, så att man inte krockar med andra fordon eller stöter emot hyllor. För smala vinklar hindrar dessutom kranar, lyftarmar eller gaffeltruckar. Effner gör det tydligt: "En mer generös planering underlättar arbetet, sparar tid och minskar avsevärt risker och skador på varor."

Använd audiovisuella signaler

Det handlar inte bara om varningslampor och signaler. "Det som ökar säkerheten i en lagerlokal är i lika hög grad att man samarbetar med varandra genom tonfall och gester", säger Effner. Här är det framför allt de gamla rävarna, dvs. även chefen, som ska förmedla kunskap och erfarenhet till medarbetarna. "Om du inte lär ut och inte förklarar, kan du inte heller tillrättavisa om något skulle hända", varnar Effner. Ändå ser han en helt annan möjlighet i de unga yrkesarbetarna: "Våra unga lagermedarbetare har ofta mycket konstruktiva och stödjande idéer när det gäller att förenkla processer och öka säkerheten. Vi lyssnar på varje förslag, eftersom feedbacken från våra medarbetare gör det möjligt för oss att vara framtidsorienterade."